Skip to main content

Akoestische of digitale piano: wat moet ik kiezen?

Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Ideaal is natuurlijk allebei, waarmee je de voordelen van zowel een akoestische- als een digitale piano hebt. Die piano’s bestaan ook, maar zijn niet goedkoop. En het is ook niet altijd nodig.
Dit blog beschrijft de voor- en nadelen van beide keuzes, met als doel jou te helpen bepalen wat het beste past in jouw situatie.

Voordelen van een akoestische piano

Het geluid van een akoestische piano is écht: er worden snaren in trilling gebracht en via de kam worden die trillingen naar de zangbodem overgebracht waarmee het pianogeluid ontstaat. Piano’s genereren boventonen, natuurlijke harmonieën en met het indrukken van een toets voel je dat je een mechaniek in beweging brengt. Met een piano kun je meer nuanceringen in klank aanbrengen en een piano reageert ook op de akoestische eigenschappen van de ruimte waar hij in staat. Vergeleken met een digitale piano heb je veel meer aanslagniveaus en een groter dynamisch bereik. Deze combinatie van eigenschappen zijn zó complex dat ze niet digitaal kunnen worden nagebootst.

Akoestische piano’s zien er mooier uit en staan nagenoeg altijd in de woonkamer, wat drempelverlagend werkt waardoor je er meer op gaat spelen. Een piano gaat generaties lang mee, mits je hem goed onderhoudt (minimaal eenmaal per jaar stemmen en de luchtvochtigheid in de gaten houden).

Nadelen van een akoestische piano

Een akoestische piano is duurder in aanschaf, vanwege het gewicht moeilijk te verplaatsen, neemt aardig wat ruimte in beslag, vergt periodiek onderhoud (vooral stemmen) en is gevoelig voor schommelingen in luchtvochtigheid.
En, ook niet onbelangrijk: hij zal altijd alleen als een piano kunnen klinken.

Voordelen van een digitale piano

Digitale piano’s kunnen veel meer geluiden maken dan alleen pianogeluid. Ze kunnen hele orkesten nabootsen en op computers worden aangesloten. Soms zijn ze voorzien van software met studieprogramma’s. Het is makkelijk om je spel op te nemen en deze op notenschrift te printen.
Digitale piano’s zijn aanzienlijk goedkoper dan akoestische, makkelijk te vervoeren, hebben geen onderhoud nodig, zijn ongevoelig voor schommelingen in luchtvochtigheid, hebben een volumeregelaar en je kunt er een koptelefoon op aansluiten waarmee je dag en nacht kunt spelen zonder dat de buren op de muur beginnen te bonken.

Nadelen van een digitale piano

Bij een digitale piano luister je niet naar échte pianoklanken maar naar een opgenomen pianogeluid, een zogeheten sample. Dit sample bevat de grond- en boventonen van de opgenomen bron. Deze tonen zijn gefixeerd en aldus onveranderbaar: de tonen zijn ‘stand-alone’ opnames. En ook al kun je natuurlijk meerdere tonen tegelijk aanslaan, er is geen interactie tussen de tonen onderling: ze reageren niet op elkaar en er ontstaan geen natuurlijke harmonieën. De resolutie van digitaal geluid wordt altijd beperkt door zowel de samplefrequentie (kwaliteit van de kopie van de opnamebron) als door hoe het sample uiteindelijk wordt weergegeven (soort speaker), terwijl de resolutie van een akoestische piano analoog en dus oneindig is (de beperkingen van ons gehoor buiten beschouwing gelaten). Het geluid van een digitale piano klinkt hierdoor altijd kaler en minder natuurlijk dan bij een akoestische piano. Het is in dat opzicht een compromisoplossing: een zo goed mogelijke simulatie van het ‘échte’ werk.

De levensduur van een digitale piano is – zij het niet dramatisch – beperkt en de afschrijving, net als bij alle elektrische apparatuur, hoog. Een digitale piano verliest in vergelijking met een akoestische piano veel sneller zijn waarde.
De digitale piano wordt steeds beter, maar tegen de totaalervaring van een echte piano legt hij het af. En dat zal ook nooit veranderen.

Wat moet ik kiezen?

Zoals je hebt kunnen lezen hebben beide keuzes voor- en nadelen. Het een is niet per se beter dan het ander, maar wel anders.
Ben je nog in een onderzoekende fase en weet je nog niet zeker of je je voor langere tijd wilt committeren aan de piano? Of wil je dat het instrument veel meer kan dan alleen een pianogeluid maken? Dan is een digitale uitvoering een prima keuze.

Wil je klassiek of jazz leren spelen en werken aan (het verbeteren van) je techniek, dan kun je niet zonder een akoestische piano. In het begin zal het soort klank en aanslag van een digitale piano je nog niet direct in de weg zitten. Je kunt er prima toonladders op oefenen en aan je vingerzetting werken. Maar de kans dat je er steeds minder plezier aan gaat beleven naarmate je niveau stijgt, is groot. Om je techniek te verfijnen en je muzikale expressie te laten groeien zul je snel verlangen naar een akoestische piano.
En heb je daar eenmaal op gespeeld, dan is er geen weg meer terug.

Ik hoop dat dit blog je helpt bij het maken van een keuze.
Zijn er dingen niet duidelijk of heb je nog andere vragen, neem dan gerust contact met me op, ik help je graag.