Skip to main content

De verdreven Noach 1

De klimaatverandering dwingt ons onze mobiliteit te verduurzamen. Zodoende zijn er concrete initiatieven om binnen de zeescheepvaart de traditie van clipperschepen weer in ere te herstellen. Er is een team samengesteld dat op dit moment werkt aan het prototype van de EcoClipper500 : een 59 meter lang zeilend vrachtschip, gebaseerd op het fantastische clipperschip Noach 1. Hiermee wordt de weg terug van fossiele brandstof naar windenergie ingezet.


In 1857 bouwde scheepsbouwer Fop Smit uit Kinderdijk zijn eerste clipperschip: de Noach 1. Een clipperschip is een zeer snel zeilschip met een scherpe boeg en één of meer masten. Ze zijn slank maar hebben wel een zeer groot zeiloppervlak.
Uiteindelijk zouden er 6 Noach clipperschepen worden gebouwd, maar de Noach 1 wordt nog altijd als beste van de reeks beschouwd.
Met de opkomst van de stoomboten en de opening van het Suezkanaal in 1869 raakten de zeilschepen uit de gratie.

Berend Westerhof is 18 jaar geleden begonnen met het op schaal nabouwen van de Noach 1. En daar werkt hij tot op de dag van vandaag met veel toewijding, passie en geduld aan. In deze korte film vertelt hij gepassioneerd over de geschiedenis van clipperschepen in het algemeen, de Noach 1 in het bijzonder en je ziet hem werken aan zijn prachtige levenswerk.
Een eerbetoon aan één van ’s werelds mooiste clipperschepen ooit gebouwd.

Film

(om de film vanuit de YouTube-app te openen, klik hier)

Foto’s