Skip to main content

Gaat tot Jozef

De ontkerkelijking in Nederland is in volle gang. Veel kerkgebouwen staan leeg, worden gesloopt of vallen ten prooi aan projectontwikkelaars.

Zo ook de St. Josephkerk in Utrecht. Deze kerk is in 1901 gebouwd en was bij oplevering een sober gebouw: er was geen geld om de kerk te verfraaien. De imposante gebrandschilderde ramen zijn in de decennia erna aangebracht en ook het hoofdaltaar is later geplaatst.
Het Friedrich Meyer orgel is gebouwd in 1872 en in 1919 aangeschaft door de kerk. Voor zover bekend zijn er wereldwijd slechts 2 Meyer-orgels bewaard gebleven waarvan er dus eentje in de St. Josephkerk staat. Het orgel is van 2008-2010 door de Utrechtse firma Gebr. Van Vulpen compleet gerestaureerd en toen is ook de oorspronkelijke dispositie hersteld.

De laatste zondagse eucharistieviering was op 13 maart 2016. In deze korte film vertelt Chris de Greef over deze schitterende neogotische kerk en deelt hij zijn persoonlijke verhaal waarom deze kerk voor hem veel meer is dan slechts een religieus gebouw. Over religie, schoonheid, gemeenschapszin en muizen.

Het orgel wordt bespeeld door Paul van der Woude. De in de film gespeelde orgelwerken zijn onderaan deze pagina integraal te beluisteren.

Film


(om de film vanuit de YouTube-app te openen, klik hier)

Geluidsopnames Friedrich Meyer orgel

Organist: Paul van der Woude
Opnamedatum: 5 mei 2021