Skip to main content

Een verlicht monument in het donker

In 2014 zag Guus Sanstra in het televisieprogramma ‘Het beste idee van Nederland ’ het aangrijpende verhaal van een man wiens dochter was overleden.
Deze man demonstreerde in dit programma een door hemzelf gemaakte olielamp die ongeveer een maand onafgebroken kon branden. Deze plaatste hij bij het graf van zijn dochter. Hij vond het namelijk verschrikkelijk om haar bij het verlaten van de begraafplaats in het donker achter te moeten laten.

Het ontroerde Guus. Hij had een lichtreclamebedrijf en vroeg zich af of het mogelijk zou zijn om een verlicht grafmonument te maken, een licht dat gaat schijnen zodra de duisternis invalt.
Maar aangezien er op begraafplaatsen nergens stroom ligt, had Guus een grote uitdaging te overwinnen. En een groot zonnepaneel naast een graf was ook geen optie.

Uiteindelijk heeft Guus zijn probleem voorgelegd aan de Technische Universiteit Delft en gevraagd of ze hem konden helpen. Zij hebben namelijk al veel succes geboekt met de zogeheten solar cars: auto’s die volledig rijden op zonne-energie tijdens de ruim 3000 kilometer lange World Solar Challenge in Australië. Experts dus op het gebied van zonne-energie.
Samen hebben ze de technische uitdagingen geanalyseerd en het plan verder uitgewerkt. Nadat ze alle hindernissen hadden overwonnen, kon Guus eindelijk beginnen met Monulights: een grafmonument voorzien van licht dat werkt op basis van zonne-energie. Deze zonne-energie wordt opgeslagen in een onzichtbaar weggewerkte batterij. Zodra de schemering invalt gaat het lichtje branden.

Voor het maken van deze film hebben we van de begraafplaatsbeheerder toestemming gekregen om er tijdens het invallen van de duisternis te filmen. Onderweg naar de locatie van de kindergraven kwamen we een paar mensen tegen die ons tegemoet liepen, onderweg naar de uitgang. Toen we even later bij de graven aankwamen zag ik meerdere windlichten en lantaarntjes branden: ze moesten zijn aangestoken door de mensen die we zojuist waren tegengekomen. En als je er dan op let, zie je ze werkelijk overal: talloze lichtjes, geplaatst op en naast graven. Licht als symbool voor geborgenheid, voor veiligheid. Licht dat misschien wel troost biedt.

Licht dat begraafplaatsen in ieder geval iets minder donker maakt.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van Monulights.

Film

(om de film vanuit de YouTube-app te openen, klik hier)