Pianostemmer

 
 
 
 

Pianostemmer

 
 
 

Pianostemmen

(for English please click here)

Pianostemmen
Als je piano of vleugel niet meer mooi klinkt en je wilt hem weer goed hebben gestemd, dan doe ik dat graag voor je.

Ik ben een ervaren, toegewijde en bevlogen pianostemmer uit Utrecht. Ik werk zorgvuldig en netjes. Pas als jij tevreden bent, ben ik het ook.
Benieuwd naar wat klanten over me zeggen? Je leest het hier.

Kleine reparaties en onderhoud
Ook voor het uitvoeren van kleine reparaties (zoals bijvoorbeeld het vervangen van een gebroken snaar) en het afregelen van het mechaniek, sta ik voor je klaar. Het stemmen duurt ongeveer 1.5 uur.

Tarief
Mijn tarief voor een reguliere stembeurt is 80 euro incl. BTW (voor bedrijven excl. BTW). Binnen een straal van 15 kilometer rondom Utrecht zijn er geen voorrijkosten. Klik hier voor alle tarieven.

Meer informatie over pianostemmen
Wil je weten hoe een piano wordt gestemd? Klik dan op de ‘Hoe stem je een piano’-afbeelding hieronder.

Onderaan deze pagina vind je ook een uitgebreid overzicht van veelgestelde vragen over (het stemmen van) piano’s.

Wil je een afspraak maken of heb je nog vragen? Neem dan contact met me op.

Hoe stem je een piano

Waar op letten bij kopen piano

Aankoopbegeleiding

Klanten over mij

Wat ben je een leuke en fijne pianostemmer, Peter! We hebben je met heel veel plezier ontvangen. Mijn zoon en dochter waren ontzettend enthousiast, dank je wel voor de uitgebreide uitleg en de bevlogenheid die je bracht, erg leuk!

Wenda Sondorp

Kundige en gedreven stemmer. Neemt de tijd om zaken uit te leggen als je daarom vraagt, weet ook erg veel. In gesprekken blijkt ook zijn enthousiasme, gedrevenheid en grote liefde voor het instrument. Heeft bij mij na het stemmen ook nog de binnenkant van de vleugel gestofzuigd! Dat is pas toewijding.
En, ook niet onbelangrijk, een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Peter-Jan Kleevens

Peter heeft onze piano, die al minstens 20 jaar niet meer gestemd was en vrijwel over de gehele linie ruim een toon gezakt was, weer helemaal op toon gekregen. Hij klinkt weer als een klokje, vooral toen hij er zelf op speelde! Kortom: bij Peter ben je in deskundige en muzikale handen.

Cécile Ravesloot

Peter heeft geweldig werk geleverd aan onze piano! Die is bijna 90 jaar oud en was al vele jaren niet gestemd. Je kunt je voorstellen hoe dat klonk. Ik dacht echt dat onze piano kapot was. Ik nam contact op met Peter en hij kwam de volgende dag om de klus te klaren. Hij is supervriendelijk, positief, geduldig en uiterst deskundig.
Zijn enthousiasme en liefde voor piano's inspireert me. Ik voelde me zo op mijn gemak wetende dat onze piano in goede handen was! Hij deed suggesties om onze piano de komende jaren in goede staat te houden. Ik zal zeker weer gebruik maken van zijn diensten!

Shaakirah Chettiar

Peter is een fijne persoonlijkheid en dat werkt door in het 'afstemmen' met de klant over de technische mogelijkheden van de te stemmen piano. Hij gaat heel professioneel te werk waarbij het in fase brengen van de pianosnaren om de juiste toon te krijgen een combinatie is van high tech apparatuur, precisiewerk en vakmanschap. Doordat Peter zelf pianist en musicus is begrijpt hij heel goed dat het voor pianisten en componisten zeer belangrijk is om te vertrouwen op de techniek van de piano en gaat heel zorgvuldig te werk om daarin te voorzien.

Gerardo Luis FloresComponist

Wat klinkt onze piano weer mooi! Een reeds gebroken onderdeel toch weer kunnen repareren. Met geduld, passie en uitleg heeft Peter zoonlief weer gelukkig gemaakt! Tot over een half jaar!

Inge Mauritz

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn piano laten stemmen in tijden van corona?

Ja hoor, dat kan. Ik hou gepaste afstand tot jou. Mijn handen maak ik schoon met desinfecteergel. Die breng ik zelf mee. En als je het op prijs stelt kan ik tijdens het stemmen een mondkapje dragen. Dat zal ik ook altijd aan je vragen voordat ik binnenkom.

Hoe vaak moet je een piano stemmen?

Minimaal één keer per jaar, maar beter is twee keer. Een goed gestemde piano is bevorderlijk voor je spelplezier: dat speelt en oefent nou eenmaal veel fijner dan op een valse. Maar het is ook beter voor je instrument: door een piano vaker te stemmen maak je het verschil in snaarspanning van vóór en na het stemmen kleiner. De piano krijgt hierdoor minder stress van het stemmen te verduren, houdt zijn toonhoogte en stemming veel beter vast en zal langer mooi blijven klinken. Concertvleugels in theaters worden om die reden bijna dagelijks gestemd.

Is een piano van Marktplaats ophalen een slecht idee?

Nee hoor, niet per se. Ik heb schitterende piano’s gestemd die mensen via Marktplaats hebben gekocht. Maar ook piano’s waar je maar twee dagen blij mee bent: de dag dat hij je huis binnenkomt en de dag dat hij weer vertrekt.
Ook ‘gratis af te halen’-piano’s zijn niet per definitie een verkeerde keuze. Soms wil de eigenaar van de piano simpelweg de transportkosten niet betalen en biedt de piano daarom kosteloos aan.
De vraag luidt of het de moeite waard is om het instrument te kopen, dan wel op te halen. In algemene zin geldt dat dit afhangt van de technische staat van de piano. Om die vast te kunnen stellen heb ik dit blog gemaakt. Hierin staan de essentiële aandachtspunten van een piano beschreven. Het geeft je een goede indicatie van de toestand waarin het instrument verkeert. Daarnaast kun je dit formulier downloaden. Handig om mee te nemen naar een bezichtiging.

Wat is een pitch raise?

Als een piano jaren achtereen niet is gestemd, is de toonhoogte vaak zó ver gezakt dat die niet met een reguliere stembeurt naar de juiste toonhoogte kan worden teruggebracht. Een pianostemmer moet dan eerst de spanning van alle snaren fors omhoog brengen voordat er een stabiele stemming kan worden gerealiseerd. Dit noemen we een pitch raise.
Zonder pitch raise zal na elke snaar waar je de toonhoogte van verhoogd, de toonhoogte van de snaar ervóór zijn gezakt. Dit omdat met het verhogen van de snaarspanning er geleidelijk honderden kilo’s extra trekkracht worden toegevoegd aan het frame van de piano.
Een pitch raise maakt de onderlinge verschillen in snaarspanning kleiner, waarna de piano kan worden gestemd.
Een pitch raise is een pijnlijke ervaring voor elke piano en altijd het gevolg van gebrekkig onderhoud. Je voorkomt een pitch raise door minimaal één keer per jaar te stemmen, maar nog beter is twee keer.

Wat is de optimale luchtvochtigheid voor een piano?

Een luchtvochtigheid tussen de 45-70% is optimaal. Je kunt de luchtvochtigheid meten met een hygrometer.
Als de luchtvochtigheid te laag is, kun je overwegen een hydroceel te kopen. Deze beschermt de piano tegen uitdroging. Ik kan deze ook voor je aanschaffen en installeren tijdens een stembeurt.

Hoeveel tijd na verhuizing kun je een piano stemmen?

Na ongeveer twee tot drie weken. Deze tijd heeft de piano nodig om aan zijn nieuwe omstandigheden te wennen. Dit wordt ook wel acclimatiseren genoemd. Eerder stemmen is niet zinvol omdat de piano weer snel zal ontstemmen.
Een uitzondering is als de luchtvochtigheid en temperatuur van de nieuwe omgeving redelijk gelijk zijn aan de plek waar de piano vandaan komt en het transport niet al te lang duurt. Dan kan hij al binnen een paar uur worden gestemd.

Stem je ook bovendempers?

Liever niet. Een bovendemper wordt ook wel een birdcage pianogenoemd omdat je bij het openen van de voorklep allemaal verticale stangetjes ziet, net als bij een vogelkooi. Bij bovendempers worden de dempers boven de hamers gemonteerd in plaats van eronder. De demper zit hoog op de snaar en op die plek is de uitslag van een trillende snaar veel kleiner dan in het midden. De demper zit dus eigenlijk op de minst logische en effectieve plaats en daarom hoor je altijd een nagalm. Bovendempers worden al sinds ongeveer 1910 niet meer gemaakt en met een goede reden: ze zijn heel moeilijk te stemmen, nauwelijks op juiste toonhoogte te houden en zoals gezegd hoor je altijd een nagalm. Ook is het stemblok (hierin draaien de stempennen zich vast) van massief hout gemaakt; het was in die tijd technisch nog niet mogelijk om multiplex hardhout te maken. Stempennen zitten vaak veel te los bij bovendempers. Ook is het risico op snaarbreuk groot en duurt het stemmen van een bovendemper wel anderhalf keer zo lang dan bij een piano met een modern mechaniek; je kunt namelijk heel moeilijk bij de snaren komen en door alle stangetjes kun je ook slecht zien wat je doet. Reparaties zijn moeilijk uit te voeren en áls er iets stukgaat, is het niet eenvoudig om aan reserveonderdelen te komen. Bovendempers zien er vaak prachtig uit en passen goed in klassieke interieurs. Maar de schoonheid van buiten compenseert de achterhaalde en inferieure techniek aan de binnenkant niet.
Vandaar dat ik liever geen bovendempers stem. De stemkosten die je hiermee bespaart kun je beter aanwenden voor de aanschaf van een piano met een modern mechaniek.

Hoe meet ik de toonhoogte van mijn piano?

Je kunt de toonhoogte van je piano meten door de gratis app Pano Tuner te downloaden voor Android of IOS.
Open de app en speel de middelste A van de piano. Dat is A4 en deze moet een toonhoogte van ongeveer 440 Hz meten, de zogeheten stemtoon. Ook 442 Hz kan.
Piano’s die vele jaren niet zijn gestemd zakken in toon. Afhankelijk van hoeveel de stemtoon is gezakt kun je twee dingen doen: de stemtoon lager houden, of de piano weer omhoog brengen naar 440 Hz. Dit laatste kan vaak in één stembeurt maar als een piano heel veel jaren op rij niet is gestemd, zijn er twee (en in uitzonderlijke gevallen zelfs drie) stembeurten nodig waarin de piano gefaseerd naar zijn oorspronkelijke toonhoogte wordt gebracht. Gefaseerd omdat anders het risico op snaarbreuk te groot is.
Hou je de stemtoon laag, dan kun je niet meer met andere gestemde instrumenten samenspelen: dat zal vals klinken omdat de onderlinge toonhoogte niet meer overeenstemt. Maar speel je solo, dan is kiezen voor een lagere stemtoon natuurlijk prima en volstaat een enkele stemming.

Waarom zijn de bassnaren van een piano omwikkeld met koper?

Er zijn drie elementen die invloed hebben op de toonhoogte van een snaar: lengte (korter = hoger), dikte (dunner = hoger) en spankracht (meer spanning = hoger).
Door de bassnaar te omwikkelen met koper wordt hij aanzienlijk dikker, zonder dat de stijfheid van de snaar veranderd. Omdat bij een dikke snaar meer massa in beweging moet worden gezet, trilt hij langzamer en genereert een lagere toon dan een dunne snaar.
Zou je dezelfde lage toon willen bereiken zónder koperomwinding, dan heb je meterslange staaldraad nodig en zou de bovenkant van je piano op gelijke hoogte komen met de lampen aan je plafond.

Kun je een gebroken pianosnaar vervangen?

Ja hoor, dat kan. Het vervangen van een gebroken staalsnaar kan ik direct doen. Ik ben daar ongeveer 20 minuten mee bezig en daar reken ik 30 euro voor. Een gebroken bassnaar (staaldraad met koperwinding) kan ik in sommige gevallen verlengen met een nieuw stuk snaar, afhankelijk van de plek waar de snaar is gebroken. Lukt dit niet, dan moet ik deze bassnaar op maat laten maken door het bedrijf Quality Strings en hem op een later moment komen installeren. Dit kost gemiddeld 60 euro (afhankelijk van de lengte van de snaar en de actuele prijs van koper).

Wat is het verschil tussen een piano en een vleugel?

Een piano staat rechtop, een vleugel ligt horizontaal. Een piano heeft een rotatiemechaniek: de hamer slaat van achter naar voren tegen de snaar. Een vleugel heeft een zwaartekrachtmechaniek: de hamer slaat van onderaf tegen de snaar. De zwaartekracht zorgt voor een snellere reactietijd van de hamer: je kunt sneller spelen op een vleugel. Ten opzichte van de piano kun je op een vleugel dynamischer spelen: je kunt meer gradaties tussen pianissimo en forte aanbrengen in je spel.
Een vleugel heeft bovendien veel langere snaren dan een piano. Hierdoor heeft een vleugel gemiddeld genomen een mooiere klank die ook verder draagt dan de klank van een piano.

Waarom heeft een piano veel meer snaren dan toetsen?

Een piano heeft gemiddeld 88 toetsen en ongeveer 230 snaren. De midden- en hoge noten hebben drie snaren per toets, een deel van de basnoten heeft twee snaren en de onderste basnoten hebben een enkele snaar.
De drie snaren voor de midden- en hoge noten hebben twee functies: ze versterken het volume én ze verrijken de kwaliteit van de klank. De snaren van een noot worden in trilling gebracht door de hamerkop. De snaren brengen hierna ook elkaar in beweging, dit wordt oscilleren genoemd. De weerkaatsingen van de onderlinge snaren voegen enorm veel kwaliteit aan het geluid toe: het geluid wordt er veel rijker van.
Bovendien zijn bassnaren veel langer en dikker dan de andere snaren. Een bassnaar verplaatst meer lucht en creëert meer geluid en volume dan de hoge tonen. Door meer snaren aan te brengen bij de hogere tonen wordt de klank evenwichtiger en het volume gelijkmatiger.

Welke functie hebben de drie piano-pedalen?

Het rechterpedaal van een piano wordt ook wel het ‘sustain’ pedaal genoemd, beter bekend als het galmpedaal (sustain betekent ‘aanhouden’). Met het indrukken van dit pedaal komen alle dempers los van de snaren. Als je nu een toets indrukt blijft deze klinken, ook als je de toets weer loslaat. Pas als je het pedaal weer loslaat zullen de dempers de snaren weer afdempen.
Het linkerpedaal word het ‘una corda’ pedaal genoemd. Dit betekent ‘één snaar’ in het Italiaans. Bij vleugels verschuift het klavier (en dus ook de hamers) naar rechts als je het una corda-pedaal intrapt. Nu worden niet meer drie maar twee snaren aangeslagen waardoor de klank een stukje zachter is. Bij rechtopstaande piano’s wordt de afstand tussen de hamers en de snaren verkort na het intrappen van het una corda pedaal. Het effect is hetzelfde: een zachtere toon.
Het middelste pedaal noemen we het ‘sostenuto’ pedaal. Deze lijkt op het sustain-pedaal maar er is een verschil: dit pedaal laat alleen de toetsen doorklinken die je hebt ingedrukt terwijl je ook het pedaal intrapt. Je kunt bijvoorbeeld een akkoord met je linkerhand spelen waarna je twee handen vrij hebt om piano te spelen. Het akkoord zal blijven klinken tot je het pedaal loslaat of tot de klank is uitgestorven.
Het sustain-pedaal wordt door pianisten het meest gebruikt, gevolgd door het una corda-pedaal. Het sostenuto-pedaal wordt van de drie pedalen het minst gebruikt.

Waar heeft de piano zijn naam aan te danken?

De piano is uitgevonden door Bartolomeo Cristofori en hij noemde de piano ‘gravicembalo col piano e forte’, vrij vertaald: ‘klavecimbel dat zacht en luid speelt’. Hierna werd het instrument nog pianoforte en fortepiano genoemd. In Italië wordt de piano nog steeds pianoforte genoemd, maar in de rest van de wereld is de naam verkort tot het gangbare ‘piano’.

Tarieven

Regulier stemtarief: € 80,00 (incl. BTW voor particulieren, excl. voor bedrijven)

Stemtarief voor spoed-, avond- en weekendwerk: € 120,00

Voorrijkosten buiten de regio (> 15 km): € 0,49 ct/km

Pitch raise en stembeurt: € 110,00

Vervanging staalsnaar tijdens stembeurt: € 30,00

Vervanging bassnaar tijdens stembeurt: € 45,00 – € 60,00 (afhankelijk van de lengte)

Op alle werkzaamheden zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.